
Havaintokehä ja kyky ennakoida
Havaintokehä:
1. Sisäinen malli ihmiskasvojen yleisistä piirteistä ohjaa havaintoja ja tarkkaavaisuutta järkeviin kohteisiin. Ihminen oppii ennakoimaan tiettyjen asioiden toistuvan samanlaisina.
2. Myös kuuloisia havaintoja verrataan sisäisiin malleihin: kasvoja verrataan sisäiseen malliin siitä, millaiset ihmisen kasvot yleensä ovat.
3. Tiedonkäsittely kehittyy sisäisten mallien tarkentuessa. Aluksi mallit ihmisen kasvoita perustuvat vain hänen lähipiirinsä ihmisiin. Esim. riittävän useat havainnot aasialaisesta ihmisestä johtaa siihen, että lapsi luo sisäisen mallin myös tyypillisistä aasialaisista kasvoista.
Luomme sisäisiä malleja monista aisoista esim. kieliopista ja ihmisten käyttäytymisestä.
Konteksti ja hahmolait jäsentävät havaintoa
Havainnon konteksti eli ympäristö vaikuttaa voimakkaasti. Hahmolait ovat periaatteita, joiden avulla päättelemme sen, mikä on kuvio ja mikä taustaa. Tunnettuja hahmolakeja ovat:
- Samankaltaisuuden laki
- Läheiyyden laki
- Yhteisen liikkeen laki
- Tuttuuden laki
Värinäkö
Värinäkö perustuu silmän verkkokalvon ja aivojen yhteistyöhön. Verkkokalvolla olevat tappisolut muuttuvat valon hermoimpulsseiksi. Värikokemus riippuu siitä, mikä on eri taajuuksiin reagoivien tappisolujen aktiivisuuden keskinäinen suhde. Vastaväriteorian mukaan aivot käsittelevät värejä vastaväriparien avulla.

Aisti-illuusiot-havaitsemisen automaattisuus
Illuusiot ja optiset harhat ovat ärsykekuvion suhteista tai muista ominaisuuksista syntyviä virhetulkintoja. Sama väri näyttää erilaiselta riippuen ympäristön luomasta kontrastista.


Käsite:
Havaintopsykologia tarkoittaa kongnitiivisen psykologian osa-aluetta, joka keskittyy aistimusten ja havaintojen tutkimiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti