Hormonitoiminta muistuttaa Facebook-päivitystä: viestillä on paljon lukijoita, ja he lukevat viestin joskus myöhemmin. Umpieritysrauhasten tehtävä on tuottaa eri hormoneja. Aivot kontrolloivat toimintaa. Aivolisäke erittää hormoneja, jotka vaikuttavat muihin umpieritysrauhasiin. Hormonit säätelevät ihmisen:
- Kasvua ja kehitystä
- Yllä pitävät ja säätelevät kehon energiatasapainoa
- Vaikuttaavat mieleen ja käyttäytymiseen

Stressihormonit
Adrenaliini valmistaa elimistöä taisteluun tai pakoon. Ihmisen elämässä stressihormoneita erittyy myös uhkatilanteissa, joissa lisäenergiasta on vain haittaa. Esim. esiintyjä kokee yleisön uhkana, jolloin keho valmistautuu taisteluun tai pakoon. Voimakas adrenaliinin eritys voi aiheuttaa esim. käsien tärinää.
Kortisoli on myös stressihormoni. Tehtävänä vähentää energian tuhlausta vaaran hetkellä. Vähentää verensokerin pääsyä hermosoluihin, jotta energiaa säästyy enemmän lihaksille. Kortisolin vaikutus ihmiseen on mutkikasta. (Rosenblitin tutkimus (2001).
Pitkään jatkuvassa stressissä keho kuormittuu, kehon immuunipuolustus heikkenee. Aiheuttaa päänsärkyä ja altistaa sydänsairauksille. Pitkäkestoinen stressi voi jopa tuhota hermosoluja.
Sukupuolihormonit
Sukupuolihormonit vaikuttavat kehon sekä aivojen kehitykseen. Sukupuolihormonit vaikuttavat muihinkin asioihin kuin seksuaaliseen toimintaan. Esim. miesten testosteronitasot nousevat kun he voittavat jonkin kilpailun, häviäminen puolestaan laskee tasoa. Sukupuolihormonit aktivoivat mielihyvän kokemiseen liittyviä aivoalueita. Naisilla estrogeenin määrä vähenee selkeästi esim. ennen kuukautisia.
Käsite:
Umpieritysrauhanen, tiehyeettömät umpirauhaset erittävät kemiallisia välittäjäaineita, hormoneita, jotka kiertävät verenkierrossa ja vaikuttavat toisiin elimiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti