Biologiseen psykologiaan kuuluu muun muuassa seuraavia ajattelu- ja tutkimussuuntia:
- Evoluutioteoria ja evoluutiopsykologia
- Geenitutkimus ja käyttäytymisgenetiikka
- Aivotutkimus ja kognitiivinen neurotiede
Evoluutioteoria selittää lajien syntyä
Evolutiivisen tarkastelun lähtökohtana populaatio. Jotkut saavat enemmän lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, jolloin heidän geeninsä yleistyvät populaatiossa. Luonnonvalinta suosii ominaisuuksia, jokta lisäävät kykyä tuottaa tuottaa lisääntymiskykyisiä, terveitä jälkeläisiä.
Evoluutiota voidaan tarkastella geenien näkökulmasta: Eläimen toiminta tähtää siihen, että geenit yleistyvät populaatiossa.

Evoluutiopsykologia-ihmislajin piirteet
Evoluutiopsykologia selittää ihmisen toimintaa evoluution avulla. Esim. jo n. miljoona vuotta sitten eläneet pystyihmiset olivat jo paljon ihmisen kaltaisia, aivot olivat suuremmat kuin ihmisapinoilla. Pystyihmisen lapset syntyivät "keskeneräisinä", koska jos sikiö olisi kehittynyt kohdussa yhtä valmiiksi kuin eläimillä yleensä, se ei olisi mahtunyt syntymään.
Geenien ja ympäristön vuorovaikutus
![]() |
Identtiset kaksoset |
Aivotutkimus
Aivotutkimuksen tarkoituksena on selvittää eri aivoalueiden tehtäviä ja merkitystä. Esim. neuropsykologisessa tutkimuksessa arvioidaan usein erilaisten aivovaurioiden seurauksia. Neuropsykologi selvittää mitkä kyvyt ovat säilyneet ja mitkä heikentyneet. Neuropsykologit jäsentävät myös aivojen toiminnallisia järjestelmiä: Esim. puheen tuottamiseen tarvittavia hermoverkkoja.
Psykologit tutkivat aivoja myös kokeellisesti (kemialliset aineet, sähkö, magneetti-impulssit). Aivoja voidaan myös kuvata laitteilla esim. PET- tai fMRI-laitteiden avulla.

Käsite:
Käyttäytymisgenetiikka tutkii erilaisten testien avulla, miten geenit selittävät ihmisten välisiä eroja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti