keskiviikko 18. joulukuuta 2013

16/ Uni ja nukkuminen


Univaiheet
Univaiheet vaihtelevat 90-100 minuutin unisykleissä. Uni on aluksi kevyttä unta, ja erot valvetilan aivosähkökäyrään vielä pieniä. Yleensä n. puolen tunnin kuluttua nukahtamisesta ollaan syvässä unessa (pulssi hidastuu, verenpaine laskee, rauhallinen hengitys). Aivosähkökäyrässä näkyy hitaita aivoaaltoja. Syvästä unesta siirrytään kevyen unen kautta REM-uneen ( ruumiinlämpö nousee, pulssi kiihtyy, autonominen hermosto aktivoituu). Erityista REM-unessa ovat silmien nopeat liikkeet luomien alla. REM-unesta siirrytään taas kevyen unen kautta takaisin syvään uneen. Univaiheet toistuvat monta kertaa yön aikana.


Mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen nukkuu?
GABA on aivojen tärkein estävä välittäjäaine, ja sen aktiivisuus on keskeisen tärkeä unen synnyssä. Tietoinen ajattelu katoaa, koska kohonnut GABA-aktiivisuus estää hermoimpulsseja leviämästä tehokkaasti aivoalueelta toiselle.
Univaiheet vaikuttavat aivojen kemialliseen tasapainoon. Esim. REM-unen aikana ei erity lainkaan serotoniinia. Univaiheet rytmittävät myös yön aikaista hormonituotantoa. Esim. kasvuhormonia erittyy syvän unen aikana.

Miksi ihminen nukkuu?
- Nukkuminen on tärkeää aivojen energianhuollolle.
- Nukkuminen edistää fyysistä terveyttä.
- REM-uni on tärkeää aivojen kehittymisen kannalta.
- Nukkuminen ja unennäkö edistävät myös mielenterveyttä.
- Uni vahvistaa ihmisen kognitiivisia kykyjä (muistijäljet vahvistuvat).
 

Valvomisesta on yleensä haittaa
Valvominen heikentää ihmisen valpautta ja keskittymiskykyä. Myös ärtyisyyttä ja motivaation vähenemistä on havaittu. Valvotuskokeissa koehenkilöillä on havaittu mikrounia. Jos ihminen valvoo useita vuorokausia, seurauksena voi olla jopa harjoja.

Unihäiriöt
- Narkolepsia
- Uniapnea
- Unissakävely
- REM-unen häiriö
- Night terror

Käsite:
Mikrouni on muutaman sekunnin mittainen nukahdus, sen avulla hermosto varmistaa itselleen minimimäärän unta.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti